Ordfører i Bergen Marit Warncke åpner ruskonferansen Vi kan alle gjøre litt på Grand Bergen med mye publikum som hører på

Huset Bergen fylte storsalen på Grand med ny ruskonferanse

Torsdag satt tidligere statsråder og tidligere rusmiddelavhengige side ved side, da ruskonferansen «Vi kan alle gjøre litt» fylte storsalen på Grand Bergen.

Ordfører Marit Warncke (H) åpnet konferansen med å kalle det en historisk dag.

– Medborgerskap er et høytidelig og fint ord. Det handler om å føle tilhørighet til samfunnet man er en del av. Rusavhengige føler ikke det i dag. Og det er jammen ikke rart, slo hun fast.

Det finnes mye forskning på rusfeltet, men kunnskapen blir i alt for liten grad realisert i praksis. «Vi kan alle gjøre litt»-konferansen hadde derfor som mål å bidra til deling av erfaringer, kunnskap og forskning om avhengighet og rusmiddelbruk.

Tverrfaglig ruskonferanse

Huset Bergen arrangerte konferansen sammen med Bergen Næringsråd, Bergen Addiction Research Group (BAR), Erfaringssentrum, Rusfeltets Hovedorganisasjon og Agenda Vestlandet.

På scenen sto Bergens-ordføreren, tidligere rusmiddelavhengige, professorer, representanter for Bergens næringsdrivende og forskere.

Den internasjonalt anerkjente dokumentarfotografen Morten Hvaal har kommet tett inn på, og fotografert, mange av menneskene som bruker Huset Bergen og Huset Oslo. Han understreket tydelig hvorfor det er behov for konferansen.

– Vi har én minoritet som ikke har det bedre enn de hadde det på 70-tallet. Norge har ikke vært et foregangsland, men nå skjer det noe. Det skjer hver dag, bare gå innom Huset Bergen og se, sa han.

– Du må lukke munnen og lytte

Konferansen er en viktig del av det «noe» som nå skjer. Her fikk beslutningstagere, hjelpeapparat, helsevesen, politi, næringsdrivende, tidligere og nåværende rusmiddelavhengige, pårørende, media og andre interesserte og berørte innblikk i, og økt forståelse for, hverandres kunnskap og erfaringer.

Retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen oppsummerte mye av tanken bak konferansen, da han fortalte hva han har lært er det viktigste innen retorikk.

– Det første du må gjøre er ikke å åpne munnen og snakke, du må lukke munnen og lytte, sa han.

Stort behov

Etter torsdagens suksess med full sal og venteliste, håper vi at «Vi kan alle gjøre litt» kan bli en årlig konferanse. Behovet for deling av kunnskaps- og erfaringer på feltet er enormt. Det ble dessverre understreket av at Folkehelseinstituttet samme dag som konferansen slapp oppdaterte tall for overdosedødsfall i Norge.

I 2023 døde 363 mennesker i Norge av overdose. Det er det høyeste tallet på over 20 år. 58 døde av overdoser i Vestland i fjor, 36 av dem i Bergen.

Både NRK, BA og BT besøkte konferansen for å lage sak om de triste tallene.

Du kan se hele programmet og talerlisten på arrangementssiden hos Bergen Næringsråd.

Alle foto: Morten Hvaal

Silje Ulveseth fra Bergen Næringsråd, Henriette Blattmann fra MO-senteret Gyldenpris, stasjonsjef Lars Morten Lothe fra Bergen sentrum politistasjon, Arild Knutsen fra Foreningen for Human ruspolitikk Fabian E. Stang fra BF Eiendom og Martin Virkesdal Jonsterhaug fra FrP, i debatt under ruskonferansen Vi kan alle gjøre litt på Grand Bergen

Ta kontakt

Har du spørsmål om HUSET, eller trenger du noen å snakke med?
Kontakt oss på telefon, e-post eller ta deg en tur innom. Teamet vårt er her for å hjelpe deg.

Vær sosial med oss

Vår Facebook-side er vår levende kanal. Her legger vi ut ukens meny, aktiviteter, åpningstider og daglige oppdateringer.